”Cei trei muschetari” de Alexandre Dumas - Recenzie


 Titlu: Cei trei muschetari


 Autor: Alexandre Dumas


 Număr de pagini: 361


 Editura: Litera

 Rating: 5 din 5 steluțe

 Prefața:

 Aceasta este impresionanta poveste, plină de acţiune, intrigi şi suspans, a lui D’Artagnan, un tânăr nobil în căutare de aventură, şi a celor trei curajoşi spada­sini Athos, Porthos şi Aramis. Cei patru îşi unesc forţele pentru a-i apăra pe Rege şi pe Regină împotriva uneltirilor puse la cale de Cardinal, vicleanul lor rival politic. Prietenia lor, călăuzită de îndemnul „Toţi pentru unul şi unul pentru toţi“, îi va ajuta să îşi ducă la bun sfârşit acţiunile eroice. Numeroase crime, dueluri, poveşti de iubire şi înfruntări mortale sunt presărate de-a lungul acestei minunate poveşti, din care triumfătoare ies, în cele din urmă, curajul, loialitatea şi prietenia.


    Nu există o carte cu aventuri și intrigi care să nu mă impresioneze. Mai ales unul dintre cei mai cunoscuți și citiți autori, Alexandre Dumas, de la care am așteptat mult, și așteptarea aceasta s-a confirmat peste limită. Dumas a devenit scriitorul meu preferat. Hmm, acum mă gândesc, între el și Zevaco. Eh, sunt egali! Ambii au scris romane superbe. Nici unul nu este mai prejos.

   ”Cei trei muschetari” abia am așteptat să o citesc, mai ales că o prietenă de a mea mi-o recomanda de fiecare dată când ne întâlneam. Tot ea mi-a recomandat și seria Pardaillan. Îi sunt recunoscătoare. :)
   Fiind acestea spuse, să trecem și la recenzie.
 
   De fapt, ”Cei trei muschetari” sunt patru. Pentru că li s-a alăturat și d'Artagnan, care nu este mai prejos decât ei.
   M-a impresionat profund. Abia aștept să citesc și volumul doi, să descopăr noile mistere și suspansul lăsat de autor la sfârșitul cărții. La fel ca și alte romane de capă și spadă, are tot ce îi trebuie ca să aibă o cursivitate aparte, mult suspans, intrigă și mistere. Aș citi toată viața mea romane cu cavaleri și lupte, zău!
 
La început, îl cunoaștem pe așa-zisul gasconul d' Artagnan. A pornit într-o călătorie, având ajutor doar sfaturile tatălui său și o scrisoare pentru domnului de Tréville. Cred că acesta este personajul meu favorit, pentru că are atâtea calități! S-a luat la harță cu ”necunoscutul” (ne vom da seama pe parcurs cine este aceasta) , riscându-și viața, la doar nouăsprezece ani. La început credeam că are între douăzeci și cinci, douăzeci și nouă, dar m-am înșelat. M-a impresionat faptul că de la această vârstă, el are curajul să iasă în lume, fiind singur și necunoscând pe nimeni în tot Parisul.
  

 Dragul nostru personaj, d' Artagnan, se întâlnește cu cei mai cunoscuți muschetari ai regelui: Athos, Porthos și Aramis. Domnul de Tréville îi prețuiește foarte mult, considerându-i proprii fiii. 
 D' Artagnan se ”ceartă” cu fiecare muschetar în parte, chiar dacă el avea un sentiment de prețuire pentru fiecare muschetar. El i-a dat unuia dintre muschetari o ”intâlnire” (spus în limbaj cavaleresc :D). Mirarea fu a gasconului că martorii lui Athos au fost ceilalți doi muschetari. Fiind toți laolaltă, gentilomul le ceru scuze fiecăruia pentru neatenția lui și promițându-le că nu se va mai întâmpla.
  Așa s-a născut prietenia între cei 4 neînfricați. Cu o luptă crâncenă între ei și oamenii cardinalului, Richelieu, veniți cu scopul de a-i aresta, dar ei, fiind bravi, știu cum să se poarte în astfel de situații.

 De aici încolo, ei sunt nedespărțiți. Nu era zi în care să nu se întâlnească, să nu râdă și să nu își spună unul celuilalt supărările și necazurile sufletului. Muschetarii au până și valeți, care le sunt foarte devotați și urmându-i la orice pas.

 Cartea lui Dumas este plină de surprize, situații spectaculoase la care nu te așteptai și la povești amoroase profunde și tinerești, personaje conturate într-un mod superb, idei neașteptate și cuvinte scrise cu suflet. Dând pagină cu pagină, cunoaștem noi oameni, noi lupte, încrucișări de săbii și doamne și domnișoare de la marile curți.
 Ei se înfruntă cu cele mai importante persoane ale Franței, care sunt defapt dușmanii țării, iar d' Artagnan o ajută pe regina Anna de Austria să își salveze rangul și pielea în fața nobililor. Aici vă voi lăsa să descoperiți singuri taina, căci asta constă jumătatea cărții.

 Alexandre Dumas știe cum să transmită sentimentele cititorului. Are darul de a face cititorul să dea încă o pagină și încă una... Până la nesfârșit, dacă ar putea! 
  
 Lectura devine din ce în ce mai captivantă și mai interesantă, ceea ce te face să nu mai lași cartea din mână. Eu o purtam după mine oriunde mergeam. Astfel, în momente neprevăzute, citeam nerăbdătoare să aflu ce se va întâmpla mai departe. 
  Este o lectură ușoară, cu mult dialog și multe replici interesante. Autorul, Dumas, știe să le îmbine pe toate într-un mod atât de frumos, încât ți-e și mai mare dragul să citești! 

  Și cum nu am nimic de obiectat și mi-a plăcut totul, i-am dat 5 steluțe!


 Dacă vă decideți să o citiți, sau ați făcut-o deja, aș fi foarte curioasă să îmi spuneți și mie părerea voastră! 

Lectură plăcută! ♥ 





Citate: 


  • ” Toți pentru unul și unul pentru toți! ”
  • ”Viața este plină de umilințe și dureri. Toate firele care o leagă de fericire se rup rând pe rând în mâna omului, mai ales firele de aur. (...) Tăcerea e cea din urmă bucurie a nenorociților. ”
  • Speranţa e cea din urmă scânteie care se stinge în orice inimă.”
  • Fiecare zâmbet este o jignire şi fiecare privire - o provocare!”
  • În general, se cer sfaturi numai pentru a nu fi respectate. Iar dacă sunt respectate, se întâmplă aşa numai ca să ai pe cine să dai vina că ţi le-a dat.”




  

Comentarii

  1. Vaii, dar chiar trebuie să încerc și eu să citesc cărți de genul ăsta! În general, filmele cu lupte și cavaleri îmi plac, așa că nu văd de ce nu mi-ar plăcea și cărțile. Mai ales "Cei trei muschetari", care e atât de cunoscută și apreciată! Mulțumim pentru recenzie, lectură plăcută în continuare și abia așteptăm să ne surprinzi cu recenzia celui de-al doilea volum, pe care sper că-l vei savura!
    P.S. Dacă vrei să te uiți la un serial cu lupte, dar și cu ceva magie, îți recomand "Merlin". Mie mi-a plăcut la nebunie și a meritat să mă uit la el. Mai ales că e vorba și de regele Arthur pe acolo, sigur te va prinde dacă îți place genul ăsta. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am auzit de serial, dar tot nu am văzut nici un episod. Sunt sigură că îmi va plăcea! Mulțumesc de recomandare. :)
      Mulțumesc încă o dată! Îți recomand cu multă căldură romanul! M-a surprins într-un mod plăcut! Abia aștept să împărtășim gânduri împreună! :D
      Pupici! O seară frumoasă! :3

      Ștergere
  2. cartile copilariei, il iubesc pe Dumas!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, așa e! :) Cum sunt o fire aventuroasă și săritoare, am iubit din prima romanul!
      Bine ai venit pe blog! Te mai aștept pe aici! O seară frumoasă! :)

      Ștergere
  3. Uite ce ziceam! :) Cred ca am exagerat, dar Dumas a devenit oarecum o obsesie :) . Am citit vreo 17-18 carti de el (aveam o lista cu, cartile citite, dar cred ca am pierdut-o. Ma bucur ca ti-a placut!! Si, sa stii, continuarea nu e doar volumul doi :) . Mai sunt doua carti: Dupa douazeci de ani (2 vol.) si Vicontele de Bragellone (6vol., nu cred ca erau mai multe, dar poate gasesti o editura cu mai putine, cele citite de mine erau mai vechi). Te pup! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta o știu și eu, că După douăzeci de ani e continuarea p, dar wow, si Vicontele de Bragellone? Sper să le citesc pe toate! Mulțumesc că mi-ai spus!
      Daa, Alexandre Dumas parcă e un vis ❤_❤
      Pupici, Maria!

      Ștergere
  4. Am inteles din din poveste ca te invata demnitatea și omenia

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu